Przepraszamy, rejestracja dobiegła końca.

  • Data: 23.03.2024 10:00 - 24.03.2024 15:00
  • Lokalizacja Rzemieślnicza 5a, Nidzica, Polska (Mapa)

Inwestycja 3200

Opis

 

Dwudniowe warsztaty dla początkujących adeptów chirurgii stomatologicznej. Szkolenie kierowane do lekarzy dentystów, którzy chcą poznać nowoczesne rozwiązania z zakresu tej wymagającej dziedziny stomatologii.



Dzięki temu szkoleniu poznasz techniki zabiegowe pozwalające zoptymalizować procedury chirurgiczne w Twoim gabinecie. Pokażę Ci jak przygotować się do ekstrakcji, jak w bezpieczny i przewidywalny sposób usunąć nawet najtrudniejszy ząb i jak zapatrzeć ranę pozabiegową. 


Podczas części teoretycznej omówione zostaną:


  • przygotowanie gabinetu i asysty do przeprowadzenia zabiegów chirurgicznych, zasady aseptyki i antyseptyki
  • podstawowe instrumentarium nowoczesnego chirurga
  • przygotowanie i kwalifikacja pacjenta do zabiegów
  • anatomia kliniczna, interpretacja badań CBCT przed rozpoczęciem leczenia
  • atraumatyczne usuwanie zębów
  • techniki cięcia, szycia, planowanie płatów i ich mobilizacja

W części praktycznej przećwiczysz:


  • techniki małoinwazyjnej chirurgii
    • przewidywalna separacja korzeni zębów
    • praca z narzędziami maszynowymi i piezoelektrycznymi
  • proste, a skuteczne płaty śluzówkowo – okostnowe
    • mobilizacja tkanek miękkich, praca z okostną 
    • zamknięcie połączenia ustno – zatokowego
    • zabieg hemisekcji / resekcji korzenia zęba
  • augmentacja zębodołu biomateriałami
    • dobór i klasyfikacja nowoczesnych materiałów chirurgicznych
  • skuteczne szycie, rodzaje i techniki szewne
  • zabezpieczenie zębodołu po ekstrakcji


Plan godzinowy kursu (14 godzin szkolenia):
Dzień 1 - 10:00 - 18:00 (8 godzin szkolenia)
Dzień 2 - 09:00 - 15:00 (6 godzin szkolenia)


Każde stanowisko wyposażone jest w indywidualny dla kursanta sprzęt. Ćwiczenia odbywają się na preparatach zwierzęcych.Podczas kursu organizator zapewnia: materiały szkoleniowe, profesjonalnie wyposażone stanowiska do ćwiczeń praktycznych, pełne wyżywienie w trakcie trwania kursu. 



Prowadzący Michał Czarnowski